Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 24. juni 2011

Rabarbratid


Rabarbra som egentlig er en grønnsak,
men som oftest blir benyttet som frukt
er lettdyrket og trives stort sett overalt.


Rabarbra er kalorifattig og inneholder
A-, B- og C-vitaminer,
kalium, kalsium, jern og magnesium.

Mange bærer på barndomsminner
om rå rabarbrastilker dyppet i sukker
en varm sommerdag,
eller rabarbragrøt med fløte og melk,
-synes nesten jeg hører humlene surre
og kjenner myggen bite bare ved tanken


Eller hva med

Eller som her
en herlig forfriskende
styrkende rabarbrasmoothie


Laget av:

1 eple
1-2 stilker rabarbra
1 dl tranebærjuice
1 ts flytende honning


Rens og del opp eple og rabarbra
Tilsett tranebærjuice og honning
Kjør 2-3 minutter i foodprocessor
Pynt med sitronmelisse


NYT med god samvittighet!

torsdag 23. juni 2011

Matpakke


Lirosa liker godt den norske matpakketradisjon.
Lirosa har ingen traumatiske minner om
svette brunostskiver,
flatklemte tomater eller
harde, tørre brødskviver med ekkelt pålegg.

Tvertimot
 Lirosa elsker matpakker
Enkle matpakker
Sunne matpakker
Rimelige matpakker

Som  smøres med eksakt den smørmengden jeg selv vil
på det brødet og med det pålegget jeg selv bestemmer 

Dessuten er det akkurat som om brød og pålegg
tilpasser seg hverandre
mens de ligger inni
matpakkerommet sitt
og venter på å bli spist.

Å spise sin egensmurte matpakke
er en av de små tingene i livet
som kan betraktes som
et snev av hverdagslig lykkeglimt.


Lirosas Superbrød
Hvit Ost
Paprikaringer
Ferskpresset Appelsinjuice

tirsdag 21. juni 2011

Kosthold og Lirosas Superbrød


Vi hører ofte at det er bra for oss å spise det ene og det andre, og helst skal vi ha i oss daglige doser av både dette og hint, eller noe som vi før trodde var sunt er nå blitt usunt, eller omvendt. Det er ikke så lett å vite hva som er sant og usant. Lirosas filosofi går ut på å spise så grovt og naturlig, samt så variert som mulig. Jeg tenker at vi bør begrense salt- og sukkerforbruket og unngå kunstige tilsetningsstoffer, deriblant såkallte lettprodukter, så sant det lar seg gjøre.

Kroppen vår trenger mange ulike næringsstoffer, vitaminer og mineraler for å fungere optimalt, og hjelpe oss til å holde oss friske, sunne, sterke og i god balanse. Jeg tenker at mennesket i utgangspunktet er skapt for å spise nesten alt hva naturen gir oss. Forsøk bare å forestill deg hva slags kosthold urmennesket levde av, og tenk at vi bør tilstrebe et lignende kosthold, minst mulig raffinert, med minst mulig kunstige tilsetningsstoffer, rett og slett så naturlig som mulig.

Ny forskning forteller oss ofte om gode resultater ved å tilføre kroppen ulike næringsmidler, men hvordan iallverden skal vi greie å ha i oss alt sammen uten at vekta fyker rett til himmels eller at mettheten overmanner oss slik at vi ikke blir i stand til å spise de gode vanlige tingene som kroppen også trenger? Og ikke minst uten å bli fullstendig forvirret over hva som egentlig er sunt og ikke?


Det er ikke enkelt for eksempel  å skulle spise en neve mandler hver dag i tillegg til annen mat, eller hva med alle de nye matvarene eller kosttilskudd som vi tidligere knapt har hørt om?

Uavhengig og helt sikkert i strid med nymotens populære lavkarbodietter holder jeg fast på grovbrød og poteter som en viktig basis i vårt kosthold. Ordentlig smør, helmelk, fløte, egg, fisk og kjøtt spiser vi også, uten at noen av familiens medlemmer er plaget av overvekt eller kostholdsrelaterte sykdommer av den grunn.

Ettersom jeg spiser brød hver eneste dag, har jeg her komponert et fiberrikt Superbrød som inneholder nøtter, tørket frukt/bær, grovt mjøl, litt skummet kulturmelk, uten tilsatt fett. Brødet er enkelt å lage, godt på smak, mettende og forholdsvis holdbart. Rett og slett et supert brød som gjerne kan fryses.

Ingrediensene kan selvfølgelig varieres etter eget ønske og hva man til enhver tid har tilgjengelig av råvarer. Har du ikke bakt så grovt brød før anbefaler jeg likevel å følge oppskriften de første gangene slik at du får kjent litt på konsistens og fremgangsmåte før du eventuellt begynner å eksperementere. Ellers er det bare å smake seg frem og bake sitt eget superbrød etter eget behag. Mulighetene er uendelige og så er det så fantastisk artig å bake frem nye og spennende resultater.


Min oppskrift finner du her...


Velbekomme og lykke til!

NB! Vær oppmerksom på at små barn ikke bør spise nøtter eller honning.

mandag 20. juni 2011

Litt Sunnere Toast



Grovt Brød
Ost og Skinke
Stekes i toastjern
Til osten er smeltet
og brødet gyldent

Vaffeljernet gjør samme nytten
om man ikke har eget toastjern

Kald Toast er dessuten godt i Matpakka!
Halvgammelt brød
får nytt liv på denne måten

fredag 17. juni 2011

"Fish`n Chips" -den sunne varianten

Fiskepinner til middag er ikke noe å kimse av.
Det finnes foressten flere typer å velge mellom,
så vær litt observant når du står og henger
over frysedisken for å plukke med deg en enkel middag hjem.


Stort sett alle barn elsker fiskepinner og fisk er fisk eller hva:
Nei, kanskje ikke akkuart det, men nå har:
Fruen på Skogmo lært meg å steke fiskepinner
i stekeovnen på bakepapir og da blir selve fiskepinnene
litt sunnere enn i den ordinære stekepannen,
dessuten sparer man seg både for fett og stekeos,
og i en stor familie kan alle spise samtidig,
noe som også gir et pluss for denne metoden
å tilberede en kjapp og enkel fiskemiddag på.

Maten "ordner seg selv" og er ferdig samtidig. 


I dag har vi til og med laget litt sunnere "chips",
-ikke akkurat helt det samme som frityrstekte poteter
men adskillig bedre for helsa.

Potetene er skrubbet og vasket og delt opp i passende biter,
før de ble fordelt utover i langpanna,
men litt god matolje og et tynnt urtesaltstrø over.


Hele middagsstasen har fått plass i flere etasjer i stekeovnen,
ca. 180-200 grader omtrent en halv time.

Dagens tilbehør: Oppdelte salatgrønnsaker på fat


Da gjenstår bare å ønske: God Appetitt!

P.S. Ungene merket ingen forskjell på smaken
så nå er det slutt på fiskepinnesteking
med smør i stekepanna, her i huset!

torsdag 16. juni 2011

Ripskart i Hagen


Ser lovende ut
selv om ripskarten enda er små
Nesten bare såvidt
ferdig med å blomstre



tirsdag 14. juni 2011

Nettløs og Handlingslammet

Etter lyn og tordenskrall forrige onsdag har vi nå vært totalt omskåret fra internettets mangfold hele den siste uka. Nærmest handlingslammet blir man, når man ikke har tilgang til sine egne kakeoppskrifter engang. Mangt og mye vi er inne og sjekker, både vær og vind, nyheter og føre og trafikkforhold. Vil man skrive et enkelt blogginnlegg så må man frakte pc`n bygda rundt for å finne et sted med nettilgang. Faxen har også sluttet å virke, og med varierende telefonforhold kjenner man hvor sårbar man er blitt, av denne fantastiske velstandsutvikling.


Nesten alt jobbrelatert blir spolert og verden stopper liksom opp en stund. Ikke at det er direkte usunt, men du verden så frustrende, og så virker det jo inn på alt det andre man skulle gjort, som man nå egentlig skulle hatt usedvanlig god anledning til å utføre. Får jo ikke gjort noenverdens ting når alle datarutiner er spolert.

Likevel har vi nok litt godt av å kjenne på det engang i blant, tenke gjennom og bevisstgjøre våre valg av kommunikasjonsmåter og hvordan vi faktisk skal bruke tiden vår, som foressten aldri strekker til.

Et problem er det nok først og fremst når vi kun er noen få som ikke nettet kan nå, mens alle andre er på. Noe som faktisk skjer ganske ofte igrunn, flere ganger i året er det noe tull, med telefon og nett. Og urettferdigheten i det, er nesten det verste å leve med. Samtidig kan det jo være litt sunt å kutte helt engang i ny og ned, samle seg om andre ting og la resten av verden være helt i fred.

Fra og med i dag skal det visst også i vårt hus, foressten være greit igjen, så nå blir det slutt på freden og roen og stillheten herifra.

Ha ei fin sommeruke!

fredag 10. juni 2011

Løvetann på Taket


Livsglede med Løvetann på Taket
Deilig utetemperatur
Grønt Gress og Gullbøsst
-som noen sier her...

God Helg!

tirsdag 7. juni 2011

Så var også poteten i jorda

Dagens Trim: Potetsetting!


Vi dyrker mandelpoteter til eget bruk
I år får potetene vokse i østre åker
-der vi i fjor forsøkte oss med korn
som snøen tok
før vi rakk å høste det inn.

Helt perfekt

Tenk, så kom det regn i natt, akkurat som bestillt,
med god temperatur; Helt Perfekt!


Her er to som nettopp er ferdig med frokosten sin
Skikkelig meitemarkfrokost har de spist i dag
Nå ser det ut som de har tenkt seg inn for å legge egg


Se så fint gulrotgresset har reist seg
og urtene mine som har berget seg så godt 
i vinduskarmen, skal også få komme seg ut
i friluft og skikkelig jord.

Ofte når man kjøper urteplanter i butikken,
så står de så kort,
men disse har holdt seg godt
i flere måneder, faktisk.


Kan hende det har noe med kvalitet å gjøre,
eller også dreneringen i bunn
og påpasselig med jevn vanning.

Bunnen av krukka er nemlig fyllt av lecakuler,
planten er tatt ut av potta og satt direkte i krukka,
med litt ekstra påfyll av god jord 
Det kan jo være et forsøk verdt å prøve
neste gang du kommer heim med en urteplante
som skal pryde kjøkkenvinduet ditt.

mandag 6. juni 2011

Ompotting og Utplanting

Våre frø har nå vokst seg såpass store
at tiden er inne for en liten ompotting.
De små plantene trenger rett og slett litt mer plass
og næring, for at de skal kunne vokse seg store og fine
.

I nærbutikken var jeg så heldig å finne
økologisk vekstnæring,
slik at plantene etterhvert
forhåpentligvis vil bære gode og sunne frukter. 


På søndagen kom tiden for å sette dem ut,
og ettersom det vesle drivhuset vårt
sårt trengte litt vedlikehold,
etter vinterens strabasiøse herjinger
som har bidratt til litt vel mye utlufting
uten mulighet for stenging,
var det også et lite stykke vedlikeholdsarbeid å gjøre.

Kan jo ikke sette agurk- eller tomatplanter
inn i et vindfullt drivhus med fare for nattefrost.


Squshen og de små gulrotplantene
har fått plass i kjøkkenhagen
så nå er det nesten så det kan
få lov til å komme litt regn.

Littegranne fint og varmt duskregn
som holder på bare noen timer,
er det jeg ønsker for plantene og frøene mine,

-men vent nå bare litt
så jeg får tatt inn klesvasken fra snora først


Og ikke regn for lenge eller for mye eller for kaldt,
-for vi vil helst ha sol og sommervær
slik at vi kan fylle hele kroppen med deilig energi.

FOKUS: Mageøvelser

Ny mandag, ny uke, nye muligheter:
I årets første sommermåned fokuserer vi på mageøvelser. Målet er å gjøre noen mageøvelser hver dag hele juni. Vi satser på at det i løpet av sommeren blir en god vane som kan fortsette videre også. Mageøvelser bidrar til å styrke magemusklene, som igjen gjør at vi får en bedre kroppsholdning.


At mageøvelser alene fjerner mageflesk som helt naturlig har en tendens til å hope seg opp der foran, spesiellt hos oss damer etter at vi har passert de 40, (men også stadig oftere hos både menn og kvinner under 30), er visstnok en myte, men ved å styrke musklene i mageregionen får ryggen god hjelp til å holde seg rak og fin, noe som igjen gjør at vi både føler oss og ser bedre ut.

Det er flere måter å trene magemusklene på, det aller enkleste er nok de gode gammeldagse sit-upsene der man ligger på golvet med bøyde knær og beina godt plantet i underlaget. Overkroppen løftes opp mot knærne, helst med armene under nakken, og ned på golvet igjen. Øvelsen kan gjerne varieres ved å presse bryspartiet mot knærne rett frem eller til hver side. Prøv deg frem og begynn i det små, 10 - 20 sit-ups tar omtrent et minutt og bør være overkommelig for alle og enhver, og fullt mulig å smette inn i en travel hverdag enten i forbindelse med morgen- eller kveldsstell. Etter bare noen dager vil du kjenne at du blir sterkere og i stand til å greie litt mer.

Ønsker du variasjon og kanskje litt mer kreative og morsommere mageøvelser kan du teste ut ulike teknikker med ball. Du kan f.eks. ligge på ryggen oppå ballen, eller på golvet med beina på ballen, og trene magemusklene med ballen som treningspartner.

Å gjøre litt hver dag, er bedre enn å gjøre mye sjelden. Smette inn små styrkeøvelser i dagliglivet som gjør kroppen vår litt sunnere og sterkere, -nesten uten at vi merker det.
Ha en finfin junimåned!

fredag 3. juni 2011

Om å bidra og hjelpe til og en allemannskake

Har man barn som er med på ulike aktiviteter, kreves det som foreldre at man stiller opp og bidrar med likt og ulikt en gang i blant.  Noe synes vi er greit, andre ting liker vi ikke så godt, men alle kan vi bidra med noe.  Kunsten er kanskje å formidle til dem som organiserer dugnader, hva som er greit for oss å gjøre og hva vi synes kan bli for vanskelig. Det er viktig for barna at vi stiller opp,  og er delaktig i det de holder på med, selv om vi kanskje ikke greier å være synlige hjelpere på alle arenaer til enhver tid.

Vi bør uansett tilstrebe å være tilstede på noe. Noen forsatte ser ut til å mestre alle slike oppgaver med glans hele tiden, mens andre virker som de aldri stiller opp på noen ting.

Pussig igrunn hvordan enkelte fokuserer så mye på hva andre gjør og ikke, i stedet for å feie for si ega dør og heller konsentrere seg om hva en selv kan bidra positivt med.

Å bake og levere en kake er vel noe de aller fleste av oss må trå til med en gang i blant. I mitt mødrevirke gjennom flere år har jeg levert både kaker, boller, fruktfat, smørbrødfat og hjemmebakt brød og pizzaer i ulike varianter. 

Er man litt bevisst kan man ta valg på hva man synes er greit for anledningen. Ofte blir det servert mye "søtt klissklass" i stedet for matnyttig føde som barn og voksne egentlig trenger. Men så er det dette med kaker da, -det er jo så godt synes vi, og så vil vi jo gjerne ha noe søtt å putte i munnen når vi skal kose oss, -for det skal vi jo, ikke sant? 

Velbekomme og værsågod å prøv!
Den er faktisk god!
God Helg! 

onsdag 1. juni 2011

Det er servert


Skal det være litt frukt til kvelds? Eller dessert kanskje? Riktig sommerstemning synes jeg det blir når dette fruktfatet kommer på bordet, og det passer vel bra på årets første sommermåneddag. Godt er det uansett og som mellommåltid eller hvis man bare er litt småsulten eller har lyst på noe søtt og godt, og alternativet kanskje er noe helt annet som man altfor lett kan falle for fristelsen til å putte i munnen. Det krever bare litt bevissthet omkring at man til hverdags putter inn litt frukt i stedet for annet godteri. Vel bekomme!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...